Vanaf dit schooljaar is vanuit de overheid geld beschikbaar gesteld om door Corona opgelopen achterstanden in te lopen. Deze achterstanden zijn niet alleen cognitief. Leerlingen hebben ook veel gemist op fysiek, creatief en sociaal-emotioneel gebied. In overleg met de MR, het team, de leerlingenraad en geïnteresseerde ouders zetten we onder andere de onderstaande interventies in.
Groepsdoorbrekend werken
In de groepen 3 tot en met 8 zal er bij bepaalde vakken groepsoverstijgend gewerkt worden. Zo kunnen we de instructies optimaal afstemmen op de beginsituatie van de groep. Dit betekent dat:
- Kernvakken op dezelfde tijd worden gegeven;
- Een grofmazige niveau-indeling gemaakt;
- Extra leerkrachten en ruimtes worden ingezet;
- De groepsindelingen regelmatig geëvalueerd worden;
- De vooruitgang op dezelfde wijze geregistreerd wordt.
Inzet klassenassistenten
In alle bouwen worden klassenassistenten ingezet, die kleine groepjes en individuele leerlingen extra hulp bieden na de instructie. Dit gebeurt zowel binnen als buiten het lokaal. Het doel is dat de groepsleerkracht en de onderwijsassistent zich kunnen focussen op een klein aantal leerlingen en er beter kan worden afgestemd op uiteenlopende behoeftes.
Scholing Rots en Water
Drie medewerkers worden geschoold in Rots en Water, zodat zij deze training op school kunnen geven. Het doel is om de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen te bevorderen, zodat zij positiever naar zichzelf kijken en/of leren hoe met anderen om te gaan.
Scholing executieve functies
Wij organiseren een scholing over executieve functies. De executieve functies, een groep hersenprocessen, zijn verantwoordelijk voor het beheren van informatie en het goed uitvoeren van taken, die nodig zijn om op school te slagen. De leerlingen met zwakke executieve functies begrijpen vaak heel goed het ‘wat’, maar worstelen met het ‘hoe’. Expert Jelle Jolles zal het team handvatten geven om de executieve functies van leerlingen verder te ontwikkelen.
Klassenverkleining
Wij hebben gekozen de groepen zo klein als financieel mogelijk te maken. De grootste groep op het Karrepad bestaat uit 25 leerlingen. Daarnaast zijn er 11 groepen die uit twintig leerlingen of minder bestaan.
Talentontwikkeling/MakerSpace
Kinderen ontwikkelen door het benutten van creativiteit en talenten meer zelfvertrouwen. Daarom hebben wij een talentcoördinator opgesteld die met behulp van collega’s en externen talentblokken ontwikkelt. De kelder van de middenbouw is voor de herfstvakantie omgebouwd tot een MakerSpace: een multifunctioneel lokaal voor talentblokken, dat de basis vormt voor het ontwerp- en leerproces: denken, doelen, delen.
|